Čava i Čavari u novoj knjizi Amira Sijamhodžića

0
733

AS_Slovo_PosterA3_Press-1U petak (27. marta) će biti upriličena promocija knjige „Slovo o zavičaju“, koju je priredio Amir Sijamhodžić. Knjiga je sastavljena od desetak priča, ranije objavljivanih, a odnose se na Bužim i njegovu okolinu.

U istoj knjizi nalaze se i dvije priče, koje pričaju priču o Čavi i Čavarima. Jedna, pisana perom Murata Šuvalića (1933), odnosi se na život Čavara Nuhana Dizdarevića. Ona nas vraća u vrijeme između dva svjetska rata i oslikava život Nuhana i njegovog sina Ahmeta, čiji potomci i danas žive u Čavi. Druga, pisana perom Mile Obradovića (1890), donosi zanimljivu priču o staroj legendi (vjerujem da ste svi za nju čuli) o Javniku i Čavniku, velikom naselju u Čavi, vladaru Javnika, staroj crkvi na Zimonjama i sl.

Sve u svemu, knjiga je dodatno obogaćena velikim brojem ilustracija našeg umjetnika prof. Ismeta Erdića, a sve je dodatno začinio svojim dizajnom čavarski zet Nermin Nino Kasupović.

Zbog svega ovog navedenog, vjerujem da ima sasvim dovoljno razloga da mi Čavari uveličamo ovaj skup i kupimo ovu knjigu. Vjerujem da knjiga nije skupa, a i divan je poklon. Lijepo bi bilo kada bi kulturna udruženja iz Čave (ako misle graditi i njegovati identitet ovog mjesta), ali i ostatka Bužima, kupila ovu knjigu, ne tako skup poklon, ali svakako vrijedniji od replike kineske vaze.

27. mart 2015. godine (petak); JU „Centar za kulturu sport i informisanje“ Bužim – Velika sala; 19:00 sati, promotor knjige: Hadžem Hajdarević

Haris Suljadžić