Predstavljanje, a ujedno i ispraćaj, generacije maturanata 2018/19 JU OŠ “Mirsad Salkić” Čava je održano 24. maja 2019. godine u holu škole u Čavi. Ovom svečanom činu prisustvovali su roditelji i prijatelji naših maturanata, kao i veći broj mještana Čave. 

Na početku programa maturantima se obratio direktor škole Zeid Suljadžić koji je rekao da su povod ovog okupljanja prekrasni mladići i djevojke, maturanti, koji su nakon devet godina školovanja pred završetkom prve etape u njihovim životima.

Dragi maturanti, iako još zvanično nije završena školska godina, želim da čestitam vama i vašim roditeljima na uspješnom završetku ovog devetogodišnjeg obrazovanja u toku kojeg ste nadam se stekli značajno znanje koje ćete proširivati u daljem toku školovanja, kao i prijatelje koje sigurno nećete zaboraviti, a to su vaši učitelji i nastavnici, koji su vam često držali moralne prodike i upozoravali vas na ono što vas čeka u životu. Vjerovatno su nekima od vas tad išli na živce, ali vjerujte oni su to radili samo da bi vam pomogli da otvorite oči i sagledate stvari iz nekog drugog ugla. Uskoro ćete vi to i sami spoznati. Sad se nalazite na jednoj veoma važnoj raskrsnici i potrebno je da donesete pravu odluku kojim putem želite krenuti. Sigurno vam nije lahko jer se nalazimo u vremenu u kojem je teško bilo šta unaprijed predvidjeti, ali ja se iskreno nadam da ćete se voditi srcem i da nećete pogriješiti u odabiru vašeg budućeg zanimanja, da ćete izrasti u dobre ljude i punopravne i korisne članove društvene zajednice. Nemojte odustajati od svojih planova jer da biste uspjeli u nečemu morate biti svjesni da to neće biti nimalo lahko. To je život. Večeras želim da se dobro provedete jer ovo je vaša večer, za vikend se odmorite, a već naredne sedmice iskoristite preostalo vrijeme za eventualno poboljšanje vašeg uspjeha u ovom završnom razredu”, rekao je direktor škole.

U nastavku programa uslijedilo je predstavljanje 32 maturanta generacije 2018/19, učenika IX 1 i IX 2 razreda, poruke razrednika Venada Manova i Sabine Šertović te zajedničko fotografisanje maturanata. Naši maturanti nisu zaboravili ni one od kojih su naučili prve brojke i slova, svoje učitelje, Sadiju Dizdarević, Fahiru Aličević, Mirsada Isakovića i Safeta Dervića, kojima su uručili prigodne poklone koji će ih podsjećati na njih. Darovani su još i razrednici, direktor i pedagog škole.

Na kraju najdirljiviji trenutak je bilo čitanje oproštajnog pisma kojeg su pročitale Nejla Kauković i Elma Aličević i koje je probudilo emocije kod nastavnika i maturanata.

Završetkom programa maturanti su defilirali do autobusne stanice u Čavi, a nakon toga odvezli se busom u Bosansku Krupu do Restorana “Alga” u kojem je bio organiziran iftar i maturalna zabava.

videoMatura 2019