U prisustvu velikog broja mještana, roditelja, nastavnika i učenika škole 27. maja ove godine obilježen je Dan JU OŠ “Mirsad Salkić” Čava. Program obilježavanja je započeo učenjem Fatihe na Šehidskoj česmi u Čavi, a nastavio svečanom akademijom u holu škole u Čavi. Svečanosti su između ostalih prisustvovali: zastupnik Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gospodin Jasmin Emrić, savjetnik općinskog načelnika, gosp. Rijad Nanić, direktor OŠ “Bužim”, gosp. Adnan Nuhić i direktor OŠ “Suljo Mirvić” Konjodor, gosp. Husein Jusić.

U svom obraćanju Zeid Suljadžić, direktor OŠ “Mirsad Salkić” se osvrnuo na proteklu školsku godinu i rezultate naših učenika postignute na takmičenjima u toku iste. Učenicima, njihovim mentorima i roditeljima je čestitao na ostvarenim uspjesima rekavši da to nije nimalo lagan zadatak jer je konkurencija na svim poljima veoma jaka jer svi imaju isti cilj, a to je da budu pobjednici. Zaželio im je jednak ili bolji uspjeh u narednim izazovima koji su pred njima, koje ukoliko žele doći do cilja, moraju savladavati.

Gospodin Rijad Nanić, savjetnik načelnika općine Bužim, je prenio čestitku prvog čovjeka općine Bužim, gosp. Mersudina Nanića, učenicima i uposlenicima OŠ “Mirsad Salkić”, naglašavajući da Općina i u narednom periodu namjerava, u skladu sa svojim mogućnostima, pomagati rad svih obrazovnih ustanova sa područja općine Bužim.

U nastavku programa dodijeljena su priznanja učenicima koji su na školskim takmičenjima osvojili jedno od prva tri mjesta iz matematike, bosanskog jezika i književnosti, engleskog jezika, njemačkog jezika, informatike, fizike, historije, geografije, biologije, hemije, islamske vjeronauke i tehničke kulture. Epitet najboljeg sportiste/sportistkinje u školskoj 2018/19. godini ponijeli su Anes Kovačević i Selvedina Dedić.

U protekloj školskoj godini škola je ostvarila kontakt i prijateljstvo s mnogobrojnim fizičkim i pravnim licima, a sve to rezultiralo je realizacijom značajnih projekata koji su od izuzetne važnosti za učenike i uposlenike ove javne ustanove. Zahvalnice za donacije, realizaciju projekata i dogogodišnju saradnju su uručene: “Lelić-komerc” d.o.o. Bosanska Krupa – vl. Muhamedu Leliću i Adisu Murtiću (za pomoć pri uspostavi školske stranice www.oscavnik.com), “Walmart” d.o.o. Bužim (za donaciju i opremanje horske sekcije), Kemalu Dizdareviću, uposleniku PS Bužim (za edukaciju i podizanje saobraćajne kulture kod učenika), Šefiku Dizdarević (za donaciju informatičke opreme) i Nedžibu Vučelju, fotografu i književniku za višegodišnju saradnju.Na kraju, kako to inače i biva, proglašen je i učenik generacije. Ta čast pripala je direktoru škole koji je obrazložio procedure oko izbora učenika generacije koja je propisana Zakonom o snovnom i općem srednjem odgoju i obrazovanju, te Pravilima škole. U postupku izbora za učenika generacije ove školske godine prijavljeno je 7 kandidata koji su u toku devetogodišnjeg školovanja ostavarili odličan uspjeh i primjerno vladanje. Komisija za izbor učenika generacije je bodovala sve kandidate i sačinila rang listu koju je dostavila Nastavničkom vijeću na usvajanje. Kao prvorangirani s najvećim brojem bodova bio je Anes Kovačević kojeg je Nastavničko vijeće jednoglasno izglasalo kao učenika generacije u školskoj 2018/19. godini. Učeniku generacije je uručena posebna Diploma, knjiga “Bibliografski leksikon općine Bužim” i zbirka poezije, autora Edina Šarića, te novčana nagrada koju su obezbjedili “Putnik prevoz” i Fatima Mulalić iz Bužima.

Pravi odmor za oči i uši priredili su članovi horske, folklorne, recitatorske i ritmičke sekcije izvodeći svoje tačke između blokova dodjela priznanja.