Dan nezavisnosti jedine nam domovine Bosne i Hercegovine, 1. mart, je po nastavnom kalendaru državni praznik, pa prema tome neradni i nenastavni dan, a škole ga obilježavaju dan prije. Takva praksa je i u našoj školi, pa je ove godine ovaj datum obilježen prigodnom priredbom za učenike i njihove roditelje, koja je organizirana 28. februara 2019. godine u holu škole u Čavi. Slobodu koju danas uživamo dugujemo onima koji su za nju položili svoje živote, i ovo je prilika da ih se sjećamo i zahvaljujemo na tome. Tim povodom delegacija škole koju je predvodio direktor škole, gosp. Zeid Suljadžić, prije početka programa je posjetila Šehidsku česmu i mezar rahmetli Mirsada Salkića u Čavi, gdje je u prisustvu glavnog imama Medžlisa IZ Bužim, Mehmed ef. Harčevića, proučena Fatiha i odana počast svim šehidima 505. viteške bužimske brigade i Armije Republike Bosne i Hercegovine.

O Danu nezavisnosti BiH prisutni su pobliže upoznati iz referata kojeg su pročitali voditelji programa, Lamija Mulalić i Began Mušić, ali i iz obraćanja direktora škole, gosp. Zeida Suljadžića, kao i gosp. Seada Emrića, referenta za kulturu Općine Bužim.

Priredbu su svojim sjajnim izvedbama začinili učenici, članovi horske, dramske, recitatorske i ritmičke sekcije kojim se, kao i njihovim mentorima, zahvaljujemo na tome.

Kako je to zaista bilo pogledajte u našoj FB galeriji.