Dan planete Zemlje, 22. april

0
763

“Čuvajmo Zemlju i prirodu na njoj, jer ih nismo naslijedili od svojih djedova i očeva, nego smo ih posudili od svojih potomaka.” (Poglavica Bik Koji Sjedi)

Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje (eng: Earth Day) obilježava se 22. aprila u više od 150 zemalja širom svijeta. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Učenici naše škole, zajedno sa svojim nastavnicima i menadžmentom škole, su  na prigodan naćin obilježili ovaj datum.

Upriličena je akcija sakupljanja i uklanjanja smeća na širem području našeg mjesta.

Marljivi učenici, nastavnici i direktor škole Zeid Suljadžić  su  zajednički sačinili plan i podijelili se u četiri grupe.

Prva grupa je uklanjala smeće na potezu od izvora „Grošinovac“ do magistralnog puta Bužim –Bosanska Krupa. Druga grupa je imala zadatak da pokupi smeće na dijelu magistralnog puta Čava-Baštra.

Treća i četvrta grupa su uklonili smeće pored magistralnog puta od Čave do Brigova.

Ovom prilikom su prikupljene velike količine smeća.

Koristimo priliku da se zahvalimo JKP „Komb“-Bužim, koji su obezbjedili vreće za smeće. Isto tako radnici ovog preduzeća su se pobrinuli da na vrijeme pokupe prikupljene količine smeća.

Također se od srca zahvaljujemo našim sugrađanima, Midhadu – Hadi Mulaliću, Ćazimu Dizdarevici i Hasanu Bajriću koji su počastili učesnike akcije hladnim napicima.

Iskreno se nadamo da će ova akcija doprinijeti razvoju svijesti kod sviju nas s ciljem ne bacanja smeća na mjestima koja nisu predviđena za to.