Obilježen Dan Armije Republike BiH

0
1079

Prije 27 godina na današnji dan kao odgovor na srpsku agresiju osnovana je Armija Republike Bosne i Hercegovine i danas se taj datum obilježava kao Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Armija R BiH je bila sastavljena od jedinica Teritorijalne odbrane (TO BiH), dijela tadašnje Patriotske lige BiH (PL BiH) i bila je u vrijeme rata jedina legitimna vojna snaga na teritoriji BiH.
Petnaesti april je svakako jedan od najznačajnijih datuma u modernoj historiji Bosne i Hercegovine, jer su tog dana zvanično formirane snage koje su uprkos mnogo brojnijem i daleko bolje naoružanom agresoru, uspjele odbraniti zemlju i njen teritorijalni suverenitet i integritet.

Snage koje su uspjele odbraniti BiH su kasnije zajedno sa HVO-om prerasle u Vojsku FBiH, a potom su, nakon 2005. godine, postale dio Oružanih snaga BiH.

Današnji dan je bila prilika da se sjetimo i najboljih sinova Bosne, naših šehida kao i svih onih koji su za našu slobodu dali ono najvrijednije – svoje živote. Tako je u našoj školi obilježavanje ovog datuma počelo učenjem Fatihe svim šehidima Armije Republike Bosne i Hercegovine na Šehidskoj česmi poginulim pripadnicima 505. viteške vtbr, a nastavljeno čitanjem historijskog referata o značaju i važnosti istog.

Svakako zahvalni smo svakom borcu Armije R BiH koji je učestvovao u odbrani naše domovine i danas svjedoči o istini koja nam se događala 1992 – 1995. U našem kolektivu trenutno radi 7 bivših pripadnika Armije R BiH i 505. viteške brigade koje je danas u svojoj kancelariji ugostio direktor škole, gospodin Zeid Suljadžić, kako bi im čestitao njihov dan i kako bi zajednički podijelili neke trenutke iz tog vremena. Bilo je više nego interesantno slušati uglavnom šaljive dogodovštine Mirsada, Safeta, Envera i Ibre i prisjetiti se ljudi kojih više nema među nama.

S lijeva na desno direktor škole sa Ibrom Šahinovićem, Enverom Dizdarevićem, Mirsadom Isakovićem i Safetom Dervićem