Otkrivena ploča s novim/starim nazivom škole

0
642

U petak, 11. januara 2019. godine u prostorijama centralne škole u Čavi upriličeno je svečano otkrivanje ploče sa novim nazivom škole. Ovoj svečanosti, koja je bila dio protokola Manifestacije obilježavanja bitke “Munja '93”, prisustvovali su predstavnici zakonodvane i izvršne vlasti sa gotovo svih nivao u Bosni i Hercegovini, predstavnici udruženja proistaklih iz rata 1992-1995. sa područja općine Bužim, te velik broj mještana Čave.

Na početku svečanosti prisutnima se obratio vršilac dužnosti direktora OŠ “Mirsad Salkić”, gospodin Zeid Suljadžić koji je rekao da su prije 26 godina borci i stariješine, tada 105. bužimske udarne, kasnije 505. viteške bužimske brigade, izveli jednu od najorganizovanijih bitaka koja je značila prekretnicu ratovanja na ovim prostorima i u toku koje je osvojen ogroman teritorij i zaplijenjen velik broj naoružanja i opreme. “Bužimljani su sretni i ponosni zbog toga, ali istovremeno i tužni, jer je ta bitka odnijela 18 mladih života, a među njima i učenika naše škole, zlatnog ljiljana, Mirsda Salkića, po kome ova ustanova po drugi put nosi ime”, istakao je direktor škole.

Vršilac dužnosti načelnika općine Bužim, gosp. Nedžad Kudelić je rekao da je bitka koju obilježavamo dio naše historije i da nam je dužnost i obaveza da se sjećamo svih učesnika ove i drugih bitaka koje je vodila Armija Republike Bosne i Hercegovine, a garancija za to je i naziv škole u Čavi koji je najbolji podsjetnik na sve naše šehide.

Ploču s novim/starim nazivom škole je otkrio otac i brat rahmetli Mirsda Salkića.

Osnovna škola u Čavi od februara 1994. nosila je naziv po ovom zlatnom ljiljanu, ali je pod pritiscima Međunarodne zajednice septembra 2006. godine preimenovana u OŠ “Čavnik”. Inicijativom zastupnika u Skupštini USK, gosp. Nisveta Jusića, Skupština jula 2018. godine osnovnim školama u Čavi i Konjodoru, te srednjoj školi u Bužimu vraća stare nazive.

U ime cijelog kolektiva Osnovne škole “Mirsad Salkić” Čava želimo da se zahvalimo zastupniku u Skupštini Unsko-sanskog kantona, gosp. Nisvetu Jusiću na čiju inicijativu je Skupština donijela Odluku o promjeni naziva škole, svim zastupnicima koji su podržali predloženu odluku, Koordinaciji boračkih udruženja sa područja općine Bužim koji su izradili i postavili kamenu ploču s nazivom škole, te članovima Udruženja građana “Nanićevi Bužimljani” koji su svojim prisustvom uveličali ovaj trenutak.