Gesta za primjer drugima

0
752

Čovjek je sretan onoliko koliko je sposoban usrećiti druge,

narodna je mudrost, ujedno i životna filozofija našeg sugrađanina Almira Dizdarevića, jučer učenika naše škole, danas porodičnog čovjeka sa stalnom adresom u Republici Njemačkoj. U vrijeme dok je bio učenik osovne, pa i srednje škole život ga nije mazio, ali stalno je gajio ljubav prema Allahu dž.š. i uvijek je bio sretan i zadovoljan sa onim čim ga je Uzvišeni opskrbio. Ostao je rano bez oca, pa kao najstariji sin, stao je uz majku i bio jedini oslonac braći koja su još tad išla u školu. Na tom putu sklopio je vlastitu porodicu i život ga odveo u tuđinu, i tad ga je krenulo nabolje. Tad se mnogi osile i zaborave na sve ono što su proživjeli, ali Almir je i dalje vjerovao u Allaha i svakako nije zaboravio svoje korijene i ljude sa kojima je nekad dijelio i dobro i zlo. Nije zaboravio ni školu u kojoj je naučio prve brojke i slova, svoje nastavnike. Tako je kontaktirajući svoga nastavnika Ibru Šahinovića i pitajući se kako bi mogao pomoći, odlučio da pokrene inicijativu kod dobrih ljudi za finansiranje ishrane učenika slabijeg imovnog stanja. Razgovorom sa ljudima s kojima je u kontaktima došao je do fonda iz kojeg se već treću godinu finansira ishrana za 44 učenika naše škole.

Iako Almir nije želio da se ovo objelodanjuje, a to govori o njegovom pravom karakteru i namjerama, na naše insistiranje pristao je da objavimo ovaj članak, koji će zasigurno poslužiti kao primjer koji mogu slijediti i ostali. Na inicijativu nastavnika Ibre Šahinovića upriličen je maleni prijem u kancelariji direktora škole na kome su Almiru i njegovim prijateljima uručene zahvalnice za učinjeno dobro, a Almir nas je ponovo iznenadio donirajući tom prilikom četiri lopte (nogometna, košarkaška, odbojkaška i rukometna), koje će uveliko unaprijediti držanje časova tjelesnog i zdravstvenog odgoja.

Ne želeći da bilo koga zaboravamo u nabrajanju, ovm prilikom želimo da se zahvalimo svima koji su prepoznali rad naše ustanove i pomažu naše učenike na bilo koji način. S velikim oduševljenjem ističemo da ovakvih primjera ima još, a o nekima smo već pisali ranije.