Radionica za roditelje: Roditeljstvo-suradnja i savjetovanje

0
828

U sklopu projekta “Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini” okupljena je i neformalna grupa roditelja koji su prošli kroz četiri modula obuke “Jačanje roditeljskih vještina”, te niz drugih obuka i edukacija.

U narednom period ova grupa će ostvarivati temelje suradnje sa vijećima roditelja osnovnih škola u Bužimu, te roditeljima u srednjoj školi i udruženjima, kroz radionice i prezentacije koje imaju za cilj upoznavanje sa ovom grupom, razmjenu iskustava i povezivanje roditelja kako bi si uzajamno mogli pomagati pri izazovima roditeljstva.

Prva takva radionica održana je u srijedu, 17. oktobra 2018. godine  u prostorijama JU OŠ “Mirsad Salkić” u Čavi kojoj su prisustvovali članovi Vijeća roditelja i roditelji učenika 9-tih razreda ove škole. Prezentatori i voditelji ove radionice su bili Senad Šahinović, pedagog MSŠ “Hasan Musić” Bužim i Kemal Dizdarević, djelatnik MUP-a USK.  Na ovoj radionici roditelji su dobili priliku da podijele iskustva i pouke roditeljstva.

Ova aktivnost se realizira u sklopu projekta „Podrška mladima u lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini“ kojeg implementira IOM uz podršku USAID Bosnia and HerzegovinaBritish Embassy Sarajevo i Ambasade Republike Italije u BiH.

Merima Račić, voditeljica ove neformalne grupe roditelja smatra da se zajedničkim djelovanjem mogu učiniti promjene ovog društva i tako ojačati njegova osnovna ćelija – porodica.