Književna karavana manifestacije “Dani Skendera Kulenovića” u našoj školi

0
828

U okviru ovogodišnje tradicionalne dvadesete književne manifestacije „Dani Skendera Kulenovića“, koja se svake godine održava u Bosanskom Petrovcu, književna karavana, posjetila je škole na području našeg kantona.

Naša ustanova je imala čast i zadovoljstvo da ugostiti književnika i umjetničkog fotografa Nedžiba Vučelja iz Bužima.

U prisustvu velikog broja učenika i zaposlenika škole održan je čas poezije posvećen velikanu bosanskohercegovačke književnosti Skenderu Kulenoviću .

U uvodnom dijelu gospodin Vučelj je izrazio zadovoljstvo što se danas nalazi u našoj ustanovi i što ćemo svi zajedno na ovaj način evocirati uspomenu na Skendera Kulenovića, velikog pisca i humanistu.

Program su otvorili učenici literarno- recitatorske sekcije naše škole „pod dirigentskom palicom“ nastavnice–mentorice Razije Bakije. Oni su interpretirali svoje autorske radove i neke od isječaka iz bogatog opusa književnika Skendera Kulenovića.

Književnik Vučelj je prezentirao nekoliko  divnih autorskih radova koji su „protkani“ učeničkim (ne)zgodama vezanim za školu.

U nastavku programa svoje autorske radove, prožete dubokim emocijama,  je pročitala nastavnica Atina Mušić.

Svoj doprinos bogaćenju današnjeg časa poezije pružila je nastavnica Rijalda Dizdarević čitajući zanimljive stihove iz „književne sehare“.

Naš cijenjeni gost se bavi  umjetničkom i dokumentarnom fotografijom i imao je veliki broj samostalnih i zajedničkih izložbi. Svojim prelijepim fotografijama osvojio je nekoliko prestižnih nagrada na međunarodnim i domaćim izložbama umjetničke fotografije. Fotografije su mu objavljivane širom svijeta u mnogim časopisima.

Svoje gostovanje gospodin Vučelj je završio lijepim poklonom za našu ustanovu. Lijepu fotografiju Stare drvene džamije u Bužimu na platnu uručio je vršiocu dužnosti direktora škole Zeidu Suljadžiću.

Direktor Suljadžić se zahvalio gospodinu Vučelju i izrazio svoju zahvalnost za današnju posjetu i upriličen „praznik  za uši i dušu“. Također, se zahvalio i učenicima i nastavnicima za doprinos uspjehu današnjeg časa poezije  i izrazio nadu da će se ova saradnja nastaviti i proširiti.

Više fotografija OVDJE