05. OKTOBAR: Svjetski dan učitelja

0
679

Svjetski dan učitelja obilježava se 5. oktobra od 1994. godine kada ga je proglasio UNESCO želeći ukazati na važnost Preporuke o statusu učitelja, potpisane istoga datuma 1966. godine. Preporuka iz 1966. godine predstavlja glavni referentni okvir za rješavanje prava i odgovornosti nastavnika na globalnoj razini.

Svjetski dan učitelja slavi se svake godine u cijelom svijetu, pa tako i Bosni i Hercegovini, i prilika je to da se istakne važnost rada svih učitelja i njihov uticaj na razvoj cjelokupnog društva. Prema UNESCO-vom Institutu za statistiku,  svijetu je potrebno 69 miliona učitelja ako želimo postići univerzalno osnovno i srednje obrazovanje do 2030. godine.

Danas, 5. oktobra, širom svijeta obilježavamo Svjetski dan učitelja i sjećamo se onih koji svoje vrijeme i trud ulažu u obrazovanje novih generacija.

Učitelji su mentori. Oni nadahnjuju mlade i stare, vode ih svojim primjerom. Oni su snaga i podrška našoj djeci. Oni rade s njima, pomažu im da steknu snagu i isprave greške. Učitelji ostaju u uspomeni svakog djeteta čije su srce dotakli osmijehom i ohrabrenjem.

Zato je biti učitelj mnogo više od običnog zanimanja. To je poziv. Učitelj je na svom radnom mjestu cijeli dan, na njega se drugi ugledaju u školi i van nje, njegove postupke prate i ocjenjuju. Svojim primjerom on oblikuje ponašanja mladih, u njihove umove i srca usađuje najljepše sjemenje ljubavi prema knjizi i nauci.

Posao učitelja zahtijeva veliku ljubav prema djeci, želju da im pomogne da uspiju u životu, a to može postići samo ako se i sam odgaja, ako ga odlikuju spremnost da se trajno usavršava i obrazuje, predanost zadacima i poslovima, entuzijazam, preciznost i odgovornost.

Živimo u vremenu u kojem su mnogi zaboravili da učitelji igraju veliku, ako ne najvažniju, ulogu u našem životu i ovo je prilika da ih iznova podsjetimo na to. Učitelji pomažu unaprijediti  znanje, razinu vještina, razviti pozitivne ljudske osobine, te svoje učenike “oblikuju” u uspješne osobe u svakome pogledu. Zato bismo se trebali odgovornije odnositi prema učiteljima i osigurati im zaslužen status. Trebali bismo im iskazivati svoju zahvalnosti i dokazati da cijenimo njihovo, u današnje vrijeme, sve zahtjevnije zvanje. I to ne samo na Svjetski dan učitelja!

Biti učitelj velika je odgovornost! Unatoč svim poteškoćama kroz koje prolazimo i tome što se učitelje sve manje cijeni u društvu, mi znamo koliko je vrijedan i lijep naš posao.

Nadamo se da će odgovorni prepoznati da je ulaganje u obrazovanje ulaganje u budućnost. Nažalost, trenutna je situacija takva da je ulaganje u budućnost nebitno i to zbog toga što odgovorne osobe nemaju privilegiju da uz tu budućnost svakodnevno žive, da gledaju kako stasaju mlade generacije, kao jedina trajna i istinska vrijednost ovoga društva.

Učitelji, neka vam je sretan vaš Dan, uz želju da vas u budućnosti dočekaju bolji uvjeti rada i veće razumijevanje društva za vaše probleme i potrebe.