Obilježena Nova 1438. hidžretska godina

0
298

Hidžretska nova godina se računa od Hidžre, preseljenja vjerovjesnika Muhammeda i prvih muslimana iz Meke u Medinu, što se dogodilo 622. godine prema gregorijanskom kalendaru.

Muslimanski kalendar je lunarni i novi dan počinje nastupanjem noći, tačnije akšam-namazom. Jedan hidžretski mjesec ima prosječno 29 dana, 12 sati, 44 minute i tri sekunde, ali se radi lakšeg računanja zaokružuju na 29, odnosno 30 dana, ali ne naizmjeničnim strogim redoslijedom, pošto se mogu ponoviti uzastopno dva, tri, pa i četiri mjeseca po 30, odnosno 29 dana. U ciklusu od 30 godina, 19 godina hidžretskih godina ima po 354 dana i 11 prestupnih godina ima po 355 dana.

Povodom Nove 1438. hidžretske godine učenici naše škole su u petak, 30. septembra 2016. godine priredili kraći program kojem je pored učenika i nastavnika prisustvovao i manji broj mještana Čave. Program su izveli članovi muzičke, recitatorske, horske i dramske sekcije koji su ukazali na značaj hidžre, a tim povodom je prikazan i kratki igrani film.

Drugog dana (1. oktobra) naši učenici su, u Velikoj sali JU “Centar za kulturu, sport i informisanje” u Bužimu, uzeli učešće u centralnoj svečanosti koju svake godine organizira Medžlis Islamske zajednice Bužim. Pored naše škole u programu su nastupili učenici preostale dvije osnovne škole i vrtića sa područja općine Bužim.

F O T O G A L E R I J A