Svjetski dan pismenosti

0
443

Svjetski dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra. Cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji je još uvijek prisutan u svijetu.  Utemeljio ga je UNESCO 1967. godine kako bi se promovisala važnost pismenosti.

U današnje vrijeme pojam pismenosti nije više vezan samo uz sposobnost čitanja i pisanja već je zašao u sva područja života i označava sposobnost pronalaženja, razumijevanja i korištenja informacija u svrhu boljeg osobnog napredovanja u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturnom i društvenom životu.

Na ovaj dan trebali bi smo različitim aktivnostima slaviti pismenost, ali i shvatiti kako je pismenost temeljno ljudsko pravo koje je implicitno sadržano u pravu na obrazovanje.

Jeste li znali?

 • U svijetu trenutno ima oko 775 milijuna nepismenih osoba, što čini oko 16,1%, stanovništva starog 15 i više godina;
 • Većina nepismenih osoba živi u Aziji i Africi;
 • Najmanja stopa pismenosti, oko 23%, jest u Maliju;
 • Od svih nepismenih osoba u svijetu gotovo dvije trećine su žene;

  BiH ima najviše nepismenih i najmanje visokoobrazovanih u regiji

  Poređenje tri indikatora za BiH s pokazateljima iz zemalja okruženja pokazalo je da BiH ima najveću stopu nepismenih – 2,82%, dok Srbija ima 1,96%, Crna Gora 1,50, a Hrvatska 0,80%.

  Kada se radi o stopi obrazovanih sa višom ili visokom stručnom spremom – najniža stopa ovih ljudi živi u BiH – 12,7%, u Hrvatskoj 16,38%, u Srbiji 16,23%, a u Crnoj Gori 17%.

  Prosječna starost stanovništva BiH je 39,5 godina, Hrvatske 41,7 godina, Srbije 42,2 godine, a Crne Gore 37 godina.