Home » Novo » Centralna škola u Čavi u novom ruhu

Centralna škola u Čavi u novom ruhu

Volonteri nevladine organizacije Hasene, koja okuplja mlade porijeklom iz Turske, a koji žive i rade u Holandiji, od 1. do 3. maja ove godine su boravili u Osnovnoj školi „Čavnik“ Čava. Bio je to nastavak saradnje koja je započela prije dvije godine kada je ista organizacija učestvovala u uređenju područne škole na Radoču.

DSC_5373

Oko 70 volontera, zajedno sa osobljem škole, je u vrijeme prvomajskih praznika radilo na uređenju enterijera centralne škole u Čavi. Prethodno je ista organizacija finansirala zamjenu preostalog dijela stolarije, te struganje i farbanje zidova u svim učionicama, a školi je donirala i značajnu informatičku opremu (12 računara i nekoliko printera).

Trećeg dana, učenici i nastavnici škole su priredili Svečanost povodom zavšetka radova u školi. Bila je to prilika da se pozovu svi koji su na bilo koji način pomogli u ovom projektu. Tako su istoj prisustvovali naši mještani, Midhad (Senad) Salkić preko kojeg je ostvaren prvi kontakt sa ovom organizacijom, i Jasmin Emrić koji je obezbijedio sredstva sa kojim je realizirana I faza ovog projekta. Svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Bužim, gospodin Agan Bunić, kao i ministri u Vladi USK, gospoda Abid Mulalić i Adis Muharemović.

Bošnjake iz BiH i narod Turske povezuje zajednička prošlost, stoga je pomoć Bužimu zapravo dug koji Turska vraća BIH, naglasili su aktivisti ove humanitarne organizacije.

FOTOGALERIJA OVDJE

Check Also

Prezentacija povodom Dana naše škole, 25.05.2018.godine

Prezentacija povodom Dana skole