Centralna škola u Čavi u novom ruhu

0
530

Volonteri nevladine organizacije Hasene, koja okuplja mlade porijeklom iz Turske, a koji žive i rade u Holandiji, od 1. do 3. maja ove godine su boravili u Osnovnoj školi „Čavnik“ Čava. Bio je to nastavak saradnje koja je započela prije dvije godine kada je ista organizacija učestvovala u uređenju područne škole na Radoču.

DSC_5373

Oko 70 volontera, zajedno sa osobljem škole, je u vrijeme prvomajskih praznika radilo na uređenju enterijera centralne škole u Čavi. Prethodno je ista organizacija finansirala zamjenu preostalog dijela stolarije, te struganje i farbanje zidova u svim učionicama, a školi je donirala i značajnu informatičku opremu (12 računara i nekoliko printera).

Trećeg dana, učenici i nastavnici škole su priredili Svečanost povodom zavšetka radova u školi. Bila je to prilika da se pozovu svi koji su na bilo koji način pomogli u ovom projektu. Tako su istoj prisustvovali naši mještani, Midhad (Senad) Salkić preko kojeg je ostvaren prvi kontakt sa ovom organizacijom, i Jasmin Emrić koji je obezbijedio sredstva sa kojim je realizirana I faza ovog projekta. Svečanosti je prisustvovao i načelnik Općine Bužim, gospodin Agan Bunić, kao i ministri u Vladi USK, gospoda Abid Mulalić i Adis Muharemović.

Bošnjake iz BiH i narod Turske povezuje zajednička prošlost, stoga je pomoć Bužimu zapravo dug koji Turska vraća BIH, naglasili su aktivisti ove humanitarne organizacije.

FOTOGALERIJA OVDJE