Obilježen 8. mart – “Dan žena”

0
602

8. marta širom svijeta se obilježava Međunarodni dan žena. Tradicionalno se na ovaj dan ženama poklanja cvijeće i pokloni, ali u novije vrijeme evidentne su i promjene u ovom pogledu. Tim povodom, na prijedlog Aktiva razredne nastave, za sve učenice i zaposlenice u OŠ “Čavnik” izrađeni su simbolični beževi-ruže koji su na sebi nosili slijedeću poruku: DSC_3840

Ja sam dar srcu, prijatelj duše, zlatne niti na smisao života!

Nakon nastave škola je u saradnji sa školskim sindikatom za sve uposlenike priredila malenu zakusku u novootvorenoj pizeriji “Enigma” u Čavi. Tom prilikom svim pripadnicama ljepšeg spola čestitke je uputila direktorica škole, gđa Razija Bakija, i predsjednica Sindikalne podružnice, gđa Fadila Aldžić.

DSC_3810

Kako je sve počelo?

Međunarodni dan žena, 8. marta, proglašen je 1920. godine, a službeno priznat u Ujedinjenim narodima  1977. godine, simbolizira dugu historiju borbe za ženska prava, kao što su pravo glasa i pravo na rad. Prva inicijativa potekla je od američke Socijalističke stranke 1909. godine, a iduće godine na Međunarodnoj konferenciji žena socijalista u Kopenhagenu, na poticaj njemice Klare Cetkin izglasano je načelo proglašenja Međunarodnog dana žena, ali bez utvrđenog datuma. U to vrijeme u industrijskim zemljama zaredali su se zahtjevi protiv diskriminacije pri zapošljavanju i zahtjevi za pravo glasa ženama.

Dan žena prvi je put bio proslavljen 19. marta 1911. godine u Austriji, Danskoj, Njemačkoj i Švicarskoj s više od milon žena koje su sudjelovale u manifestaciji. Idućih godina taj se dan zaboravlja zbog rata i cijepanja radničkog pokreta, ali nov poticaj stiže iz Rusije, gdje su 8. matra 1917. godine radnice prosvjedovale tražeći hljeba i povratak muškaraca sa ratišta. Tim je danom zapravo počela revolucija i Lenjin 1921. godine uveo Dan žena u počast radnicama. Tradicija 8. marta ostala je jaka u komunističkim zemljama pa u Kini i danas na taj dan žene rade pola radnog vremena. Feministički pokret s početka 70-tih godina poseže za Danom žena kako bi na taj dan tražio jednakost političkih i socijalnih prava među spolovima. Godine 1977. Ujedinjeni narodi proglasili su 8. mart “Međunarodnim danom za prava  žena i za mir”. Od tada dan ima simboličko značenje, posebno u državama gdje se žene moraju boriti za osnovna prava, a posvuda gdje su žene žrtve nasilja ili nejednakosti.

Što ne znamo o 8. martu?

  • Prve proslave posvećene ženama su se desile u SAD 1908. godine, ali tada nisu imale međunarodni karakter.
  • Prvi internacionalni Dan žena se desio dvije godine kasnije, godine 1911. u različitim gradovima širom Austrougarskog carstva.
  • Prve proslave međunarodnog Dana žena su se zapravo desile 19. marta.
  • Ujedinjene nacije su 1975. godine službeno počele da obilježavaju Osmi mart kao međunarodni praznik.
  • Prvi put da je Dan žena proslavljen 8. marta se dogodilo tek 1914. godine – godine u kojoj je počeo Prvi svjetski rat.
  • Da li ste znali da međunarodni Dan žena svake godine ima posebnu tematiku? Ove godine, Ujedinjene nacije su odabrale temu Pledge for Parity ili Zalaganje da se i muškarci i žene isto plaćaju za poslove koje obavljaju. Zvuči fantastično, zar ne?
  • U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cvijeće od firmi na Dan žena, i mogle su da idu kući ranije.
  • Uprkos tome kako se ophode prema ženama, u Afganistanu je ovo nacionalni praznik.