Obilježena Nova 1437. hidžretska godina

0
861

Gotovo ni jedan državni ili vjerski praznik u našoj školi ne može da prođe neopažen. Učenici uz pomoć svojih nastavnika kroz rad u sekcijama pripremaju prigodne sadržaje koje izvode u ovakvim prilikama. Tako je bilo i 14. oktobra 2015. godine kada je u prepunom holu škole održan prigodan program u čast Nove 1437. hidžretske godine.

DSC_2061

Na samom početku programa Neval Kauković, učenik 4. razreda, svojim lijepim glasom je proučio nekoliko ajeta iz Kur'ana, a Merjema Dizdarević, uz muzičku pratnju Edina Šahinovića na gitari, je izvela jednu ilahiju.

Direktorica škole Razija Bakija je učenicima i nastavnicima čestitala Novu 1437. hidžretsku godinu uz želju da svima bude sretna i berićetna. U nastavku programa publici su se najprije predstavili članovi horske sekcije nižih razreda pod dirigentskom palicom Edine Kauković, a potom su voditeljice programa, Merjema Dizdarević i Dželila Salkić, pročitale prigodan referat o Hidžri kojeg su pripremile nastavnice Fatma Talić i Atina Mušić.

Na kraju je prikazan kratki film o Hidžri u režiji pedagoga škole Alisa Begića.

DSC_2056 DSC_2078

Islamski ili hidžretski kalendar je lunarni (mjesečev) kalendar i ravna se prema mjesečevim mijenama. Jedna hidžretska godina ima 354 ili 355 dana. Zbog toga dan hidžretske Nove godine nikad ne pada na isti dan po gregorijanskom kalendaru (sunčevom kalendaru) nego kruži kroz sva godišnja doba.

Za početak islamskog kalendara uzima se Hidžra.

Prvi muharrem je prvi dan Hidžretske godine. Riječ “hidžretun” u arapskom jeziku znači seobu, a hidžretun-nebijji označava seobu Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu 622.g. po Isa a.s.

Hidžra Muhammeda a.s. iz Mekke u Medinu jedan je od najvažnijih događaja u historiji islama. Ona predstavlja jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti muslimana, ali i čovječanstva te ga muslimani obilježavaju uz prigodan program, mevludom, edukativnim predavanjima o historijsko-političkom značaju Hidžre.