8. septembar – Međunarodni dan pismenosti

0
917

Međunarodni dan pismenosti obilježava se svake godine 8. septembra, a cilj mu je upozoriti na problem nepismenosti koji još postoji u velikom dijelu svijeta. Utemeljio ga je UNESCO još 1967. godine, kako bi promovirao važnost pismenosti.

Međunarodni dan pismenosti (International Literacy Day) UNESCO-ova je inicijativa, čiji je cilj svake godine podsjetiti međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanja odraslih na globalnoj razini. Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana pismenosti pojavila se u septembru 1965. godine u Teheranu, na Svjetskoj konferenciji ministara obrazovanja, o temi iskorjenjivanja nepismenosti. Na konferenciji je predstavljena inicijativa za proglašavanjem jednog dana u godini Međunarodnim danom pismenosti, kako bi se na taj dan slavilo, ali i upozoravalo na važnost pismenosti na međunarodnoj razini. Kao dan obilježavanja odabran je 8. septembar, a UNESCO je s obilježavanjem Međunarodnog dana pismenosti počeo već sljedeće, 1966. godine.

U Bosni i Hercegovini, koja tek treću godinu obilježava ovaj dan, problemu nepismenosti nije posvećeno dovoljno pažnje, što potvrđuje i činjenica da u državi ne postoje validni podaci o broju nepismenih osoba.

Prema podacima Misije OSCE-a u BiH, blizu 48 posto žena i 25 posto muškaraca u ruralnim područjima je nepismeno i nema završenu osnovnu školu, dok je u urbanim sredinama bez završene osnovne škole 7,8 posto muškaraca i 22,25 posto žena.

Jeste li znali?

  • U svijetu trenutno ima oko 775 milijuna nepismenih osoba, što čini oko 16,1%, stanovništva starog 15 i više godina;
  • Većina nepismenih osoba živi u Aziji i Africi;
  • Najmanja stopa pismenosti, oko 23%, jest u Maliju;
  • Od svih nepismenih osoba u svijetu gotovo dvije trećine su žene;